‘DWS is de club waar ik mijn energie in kwijt kan’

11 april 2021

BARNEVELD/KOOTWIJKERBROEK – De gemeentelijke sportverenigingen verkeren in mineur. De talloze vrijwilligers kunnen door de uitbraak van het coronavirus niet of nauwelijks bij hun geliefde club terecht. In de serie De clubliefde op 1,5 meter van… vragen we een trouwe vrijwilliger naar zijn of haar bevindingen. Vandaag de clubliefde voor DWS van Colinda van den Berg.

Hoe kom je de weken in coronatijd door?

,,Dat was in het begin wel even wennen. Normaal gesproken sta je drie keer per week op het veld bij DWS en dan valt dat opeens in één keer helemaal weg. Opeens heb je veel meer tijd om uitgebreid te koken en je huis bij te houden, maar om de tijd echt door te komen ben ik meer gaan wandelen en skeeleren. Je moet toch in beweging blijven. Het was in het begin heel makkelijk om gewoon op de bank te ploffen en niks meer te doen, maar dat gaat toch sneller vervelen dan je zou denken.”

Wat of wie mis je nu vooral?

,,De contacten met de selectie mis ik echt heel erg. Het is ontzettend leuk om met z’n allen volle bak te trainen en daarna gezellig af te sluiten met een drankje. Wat ik zo fijn vind aan de selectie is dat je niet traint omdat het moet, maar omdat je de wedstrijd van zaterdag wil winnen. Dat competitieve is echt iets waar ik mijn energie in kwijt kan. Daarnaast vind ik het ontzettend jammer dat niet alleen de wedstrijden van de senioren, maar ook die van de junioren zijn stilgelegd. Ik vind het normaal gesproken heel fijn om op zaterdag langs de lijn te staan en de jeugd te coachen. Het kost wel veel tijd, maar het is zo leuk om te zien hoe de jeugd zich ontwikkelt. Het is ook elk jaar weer superleuk om naar onze themafeesten, teamuitjes en onze slotdag te gaan, maar helaas kon dat het afgelopen jaar niet in verband met corona. Toch zijn zulke uitjes wel belangrijk om binding te houden met de club en met elkaar. Laten we hopen dat het allemaal snel weer mag en kan.”

Welke betekenis heeft deze vereniging voor jou?

,,Toen ik net begon met korfbal was DWS alleen maar een plek waar ik heen ging om te sporten, maar door de jaren heen is het echt een plek geworden waar ik mijn energie en tijd in wil steken, omdat je er zoveel voor terug krijgt. We zijn een hechte vereniging waar iedereen welkom is en waar iedereen zijn steentje bijdraagt om het tot een succes te maken. DWS is de plek waar ik mijn energie kwijt kan. Ik vind het heel moeilijk om zelfstandig te gaan sporten. De zomerstop is voor mij dan ook altijd een ramp. Ik heb altijd goede voornemens en zodra we weer bijna gaan beginnen, bedenk ik dat ik allang had moeten beginnen met conditietraining. Het is ontzettend fijn dat je een stok achter de deur hebt om te gaan trainen, omdat je zo graag op zaterdag wilt spelen.”

Welke functie(s) geeft/geven je het beste gevoel en hoe zou je de club omschrijven?

,,Iedereen bij DWS draagt zijn steentje bij. Zelf ben ik naast selectiespeler ook jeugdtrainer van onze A-jeugd en ben ik onderdeel van onze jeugd-technische commissie. Het is ontzettend fijn om op die manier met de jeugd bezig te zijn. Je weet wat er speelt en zo leer je alle DWS’ers kennen van jong tot oud. Van de winter, toen het gesneeuwd had, hebben we voor de jeugd een avondje sneeuwballengooien georganiseerd, trainen kon natuurlijk niet in de kou dus dan moet je iets anders verzinnen. Het werd echt een succes en dat geeft voldoening, ondanks dat de begeleiders stonden te verkleumen aan de zijlijn.”

Heb je begrip voor het stilleggen van de competitie-activiteiten binnen je club?

,,Natuurlijk heb ik daar begrip voor, ik denk dat iedereen daar wel begrip voor heeft. Het voordeel van de korfbalcompetitie is dat wij twee competities spelen. Eentje binnen en eentje buiten. We weten zeker dat de competitie binnen vervalt, maar mochten de besmettingen dalen, dan is de kans nog aanwezig dat wij de buitencompetitie mogen hervatten. Wat ik wel heel krom vind nu is dat de spelers tot 27 jaar gewoon met elkaar mogen trainen, zonder restricties, en de spelers van 27-plus onderling afstand moeten houden. Je moet ergens een lijn trekken, dat snap ik wel, maar sommige van onze 27-plussers zijn veel fitter dan ik bijvoorbeeld ben, en dat vind ik ergens niet eerlijk. Het is wel te hopen dat we straks weer wedstrijden mogen gaan spelen. Al was het alleen al voor de jeugd. De jeugd is onze toekomst en zonder wedstrijden is het voor de jeugd ook moeilijk om gemotiveerd te blijven.”

Welke sportclubs uit de regio volg je nog meer?

,,Toen de competitie nog gewoon gespeeld werd, volgde ik eigenlijk alle uitslagen van de korfbalclubs uit de buurt: ODIK, Spirit en Revival. Maar natuurlijk ook de uitslagen van de clubs bij ons uit de competitie. Het is altijd goed om te zien wat de teams doen waar je nog tegen moet spelen en een inschatting te maken van hoe zwaar de wedstrijd van de zaterdag erop wordt.”

Heb je te maken gehad met corona-gevallen binnen je directe omgeving?

,,Ja, er zijn verschillende familieleden, kennissen en collega’s geweest die corona hebben gehad. Gelukkig zijn ze allemaal hersteld of herstellende. De meesten hebben geen blijvende schade, maar helaas zijn er ook een paar die langere tijd klachten hebben gehad of er nog steeds last van hebben. Zelf heb ik het geluk gehad dat ik nog niet besmet ben geraakt.”

Wat ga je als eerste doen als alles weer normaal is of komt dat nooit meer terug?

,,Dat is een goede vraag. Ik denk dat we in ieder geval het aankomende jaar nog last blijven houden van corona. De maatregelen zullen waarschijnlijk langzaamaan verdwijnen, zeker als er straks genoeg mensen gevaccineerd zijn. Als ze straks de maatregelen gaan versoepelen, wil ik eerst eens uitgebreid uit eten. Eten bestellen bij een lokaal restaurant is ook lekker, maar ik mis het gezellig om de tafel zitten met vrienden en dan de hele avond gezellig samen eten en drankjes doen. Van de zomer willen mijn vriend en ik heel graag naar Italië toe. Ik hoop dat de regels dan zo versoepeld zijn dat we zonder maatregelen op vakantie kunnen. Ik denk dat het normaal van vroeger nooit helemaal zal terugkomen, en dat hoeft ook niet. Als we straks gevaccineerd zijn en de maatregelen verdwijnen, dan vinden we vanzelf ons ‘nieuwe’ normaal.”

Door Jurre Jochemsen

Bron: barneveldsekrant.nl

Colinda van den Berg: ,,Jammer dat de wedstrijden van onze junioren ook worden stilgelegd.” | Foto: Pauw Media