‘Familieclub’ en Kootwijkerbroek hebben sporthal nodig voor verdere groei: ‘DWS is meer dan een korfbalclub’

16 maart 2024

KOOTWIJKERBROEK – DWS is in Kootwijkerbroek veel meer dan alleen een korfbalclub. De familieclub vervult een belangrijke sociale rol binnen het dorp. Om te kunnen groeien, is de club dringend op zoek naar een echte sporthal.

Joël (voorgrond) en vader Arjen Lagerweij voelen zich helemaal thuis bij DWS. ,,De korfbalclub heeft echt een sociale functie binnen Kootwijkerbroek.” – Foto: Erik Terpstra

Hoewel hij pas tweeëntwintig is, vervult Joël Lagerweij al jaren een belangrijke rol binnen DWS. De inwoner van Kootwijkerbroek is niet alleen een sterkhouder in het eerste team, maar is bovendien als lid van de technische commissie een ‘gouden vrijwilliger’ bij de korfbalclub. Er is geen jeugdteam dat nog geen training van de Business consultant bij 4PS heeft gehad. Momenteel traint Lagerweij de jongste jeugd van zijn club en is hij op de zaterdag bij DWS aanwezig om de andere teams te zien spelen.

Joël werd in 2001 geboren in een echte DWS-familie: vader Arjen is nog steeds actief bij DWS 4 en moeder Gea korfbalde tot de komst van Joël in het eerste. Zijn broertje Rémon (19) en zusje Elsa (16) korfbalden ook bij DWS, maar zij zijn inmiddels gestopt. Joël Lagerweij: ,,Van jongs af aan kwam ik al bij DWS. Nadat ik mijn zwemdiploma’s heb gehaald, ben ik ook lid geworden en ondanks wat proeftrainingen bij het voetbal ben ik nooit vertrokken bij DWS. Sinds een jaar of zes ben ik niet alleen speler van het eerste team, maar ook als vrijwilliger fanatiek betrokken bij de jeugdafdeling van de club. Dat is een leuke tijdsbesteding. En mooi dat ik zo ook wat voor mijn club kan betekenen.”

DWS heeft echt een sociale functie binnen Kootwijkerbroek, het is geen kliekje maar wel een echte familieclub waarin iedereen welkom is

SOCIALE SPORT

Twee weken geleden speelde Joël Lagerweij een teleurstellende derby tegen Revival. Lagerweij: ,,Dat was geen leuke wedstrijd, zij hebben alles uit de kast gehaald om te winnen. Schwalbes, de hele poppenkast. Revival koos voor ‘achter verdedigen’, dat is zoiets als de bus parkeren bij voetbal, wij hadden dat moeten afstraffen. Ondanks dat de gemoederen tijdens de wedstrijd best hoog opliepen, was het na de wedstrijd samen wel gezellig. En dat moet ook, wij hebben allemaal dezelfde hobby.

Korfbal is ook een hele sociale sport, er heerst een familiaire sfeer. Het is een gemengde sport, een goede afspiegeling van de samenleving. Onderdeel van een korfbalclub zijn, is ook goed voor je persoonlijke groei. Mede daarom doen we er alles aan om zoveel mogelijk jeugd uit Kootwijkerbroek bij DWS te krijgen.

We hebben nu ongeveer 175 leden, van wie 85 jeugdleden. DWS heeft echt een sociale functie binnen Kootwijkerbroek, het is geen kliekje maar wel een echte familieclub waarin iedereen welkom is. We zien de laatste periode ook een groei in reformatorische kinderen. Met deze ontwikkeling zijn we blij, omdat dit gaat om een grote groep Kootwijkerbroekers en daarmee potentieel een grote groep nieuwe DWS’ers. De technische jeugdcommissie heeft een duidelijk beleid waarmee we alle spelers bij onze kleine club willen behouden. Aan de ene kant betekent dit dat we met ‘selectietraining’ de betere spelers willen uitdagen, aan de andere kant moet DWS voor iedereen een leuke club zijn om te sporten.”

SPORTHAL

De enthousiaste Lagerweij vervolgt: ,,Op het veld en met de kantine hebben we het met Sportpark DWS goed voor elkaar. Het Hutspottoernooi bij de afsluiting van het seizoen in juni is een jaarlijks hoogtepunt waarbij leden, oud-leden en jeugdleden in gemixte teams spelen en we met een feestelijke barbecue afsluiten.

Onze faciliteiten bij het zaalkorfbal zijn helaas ondermaats, in Kootwijkerbroek is er geen geschikte hal, waardoor we wel moeten uitwijken naar Barneveld. Dat geeft natuurlijk veel beperkingen qua clubgevoel en gelegenheid om te trainen. Het is ook niet wenselijk dat er bijna honderd kinderen wekelijks op de fiets naar Barneveld moeten om te korfballen.

Arjen en Joël (rechts) Lagerweij zijn op meerdere fronten actief binnen de korfbalvereniging DWS. – Foto: Erik Terpstra

Bij de gemeente Barneveld ligt nu een belangrijk dossier dat cruciaal is voor de groei van DWS en de leefbaarheid binnen Kootwijkerbroek. De huidige gymzaal bij de Beatrixschool moet na tweeënveergig jaar worden vervangen, dit traject is de ultieme kans. Wanneer we de gymzaal een upgrade kunnen geven en er een sporthal van kunnen maken, is dit fantastisch voor Kootwijkerbroek. Dit heeft zoveel voordelen: meer sporten is goed voor de gezondheid en de sociale binding. Met een fatsoenlijke sporthal in Kootwijkerbroek kunnen we veel nieuwe leden naar DWS halen en de gezellige sfeer van het veld meenemen naar de zaal.”

SOCIALE FUNCTIE

Joël Lagerweij vervolgt: ,,De inwoners van Kootwijkerbroek staan bekend om het harde werken. Ze zijn heel fanatiek en hebben de juiste normen en waarden. Bij DWS draait het om een prettige sfeer en moet het onderling gezellig zijn. Natuurlijk is het mooi wanneer het eerste wint, maar dat is niet het belangrijkste. Het is dan ook een bewuste keuze om niet actief op zoek te gaan naar spelers van buiten, al is iedereen natuurlijk meer dan welkom. Vanuit de jeugd sluiten er langzaam een paar talenten aan die al regelmatig speeltijd hebben gekregen bij het eerste zoals Gisella Brink en Gerwin van de Krol.”

Gisella Brink is niet alleen een talentvolle speelster, zij is ook de vriendin van Rémon Lagerweij en daarmee het ‘schoonzusje’ van Joël Lagerweij. De twintigjarige apothekersassistent in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort korfbalt al sinds haar achtste bij DWS en was teamgenoot van Rémon en onderdeel van dezelfde vriendengroep. Brink: ,,DWS is een hechte vereniging waar iedereen elkaar kent en met elkaar een overwinning viert. Na de trainingen en wedstrijden drinken we met de hele selectie vaak gezellig een drankje. Het is meer dan alleen sporten, de club heeft een sociale functie. Joël vervult echt een belangrijke rol binnen DWS, hij regelt heel veel: oefenwedstrijden, trainingen en de team-indeling. Zelf ben ik samen met Levi Budding en Joël ook coach van de E2, waar korfbal nog bestaat uit één vak. Daarnaast heb ik twee jaar geleden mijn debuut in het eerste gemaakt, nu speel ik voornamelijk in DWS 2. Ik hoop via invalbeurten uiteindelijk een plek in het eerste te bemachtigen.”

FAMILIECLUB

Dat DWS echt een familieclub is onderschrijft Arjen Lagerweij. De 52-jarige vader van onder meer Joël begon op zijn zevende al met korfballen in Kootwijkerbroek en speelt recreatief korfbal in DWS 4: ,,Wij vinden het korfbal nog veel te leuk om te stoppen. DWS 4 is wel het oudeknarrenteam, mijn oudste medespeler is zeventig en springt nog makkelijk boven de jonkies uit. In het verleden heb ik enkele jaren in het eerste gespeeld, was ik scheidsrechter en organiseerden we samen het schoolkorfbaltoernooi. Mooi dat de nieuwe generatie dat heeft overgenomen, maar uiteraard kom ik nog graag op Sportpark DWS. Aan de ene kant zijn er natuurlijk zaken veranderd, zo was er vroeger bijvoorbeeld het papieren clubblaadje en gaat dat nu via een app. Maar de hechte band binnen de vereniging is gebleven, dat is heel bijzonder. Heel veel mensen zien de club als de familie, je kunt er echt jezelf zijn en je voelt je er echt thuis. In moeilijke tijden wordt er naar elkaar omgezien, dat is wat anders dan bij bijvoorbeeld een fitnesscentrum. In de coronaperiode werden er vanuit DWS korfbalpalen bij de mensen thuisgebracht en waren er online pubquizjes. DWS is sowieso veel meer dan alleen een korfbalclub, in het verleden waren de playbackshows van de club jaarlijkse hoogtepunten. Maar nu zijn er nog steeds leuke activiteiten, zoals klaverjassen, après-skifeestjes en het DWS weekend, waarbij we met dertig tot veertig man ergens een grote accommodatie huren. Met het Sportpark hebben we het erg goed voor elkaar, een echte sporthal in Kootwijkerbroek staat boven aan het verlanglijstje. Met de twee nieuwe wijken heeft Kootwijkerbroek straks rond de zevenduizend inwoners, dan moet er toch ook een sporthal komen zodat DWS, andere verenigingen en scholen ook een goede sportvoorziening krijgen.”

Bron: barneveldsekrant.nl | Peter de Kinder